Minneside til Maarten.

På CZ 1965
Justerer baneraceren 1975

Hvem er Maarten?

Høsten 1960 kjørte en ung Hollender i land fra Danskeferga i Kristiansand, med sin Puch 125 i pøsende regnvær.

Det var Maarten som siden forelsket seg i dette landet, ble her og fikk rød pass etter noen år.

 

Som motorsykkel entusiast kom jeg i kontakt med motorsyklistene på Østlandet hvor jeg etter hvert fikk arbeid.

Motorsyklismen var en mini minoritet den gangen, bortsett fra en skare med 125cc Jawa og MZ var det ikke mange store motorsykler og trenden bland disse var nedgående. Levestandarden økte rask og motorsykkelen var ikke lenger standsmessig som fremkomstmiddel, derved var det entusiastene som hold skansen.

 

Jeg var stadig frem på med ideer,  grunnla MCEK (Norges første touring klubb for motorsyklister, som eksisterer i beste velgående den dag i dag) Hadde ideen til det første Norgestreff og oppfant Troll-Rally,  sammen med min venn Leif Arnesen startet vi også Krysstall-Rally. På sekstitallet laget jeg også tidskriftet Motorsyklisten som var eneste MC blad den gangen. Så startet  (1967) firma MC-Center AS som senere skiftet navn til Motorsyklisten AS og importerte bla Moto-Guzzi i over 30 år. I mars 2005 solgte jeg Motorsyklisten AS og gikk av med pensjon. For å ha noe «handel» å pusle med, har jeg startet det lille firma Maarten’s Import.

 

Noe mange ikke vet/husker er at jeg jobbet iherdig for å øke sikkerheten med MC på 60/70 tallet. Resultatet ble at jeg i 1972 fikk lønn for strevet ved å få til obligatorisk kjøreopplæring for MC. Det medførte også at jeg ble landets første autoriserte MC-instruktør og lærte opp andre instruktører slik at ballen begynte å rulle over hele landet.

 

På den sportige siden var det også jevn aktivitet, med aktiv sidevognkjøring på grusbane på syttitallet ble det 3 NM titler og et Nordisk. Inn i mellom kjørtes trial og en sto mange ganger på pallen.  Har vært landslagsleder og trener for triallaget. ( Også etter å ha blitt «pensjonist» ånder jeg for trialsporten og trives med ungdommen i dette miljøet).   I det daglige ble det mange mil på MC både sommer som vinter, både på 2 og 3 hjul, med BMW, CZ, Triumph, Guzzi, Yamaha, Horex, Puch, MZ, BSA,….De senere 4 – 5 år er det blitt  lite veikjøring, min 1999 Guzzi fant en ny eier våren 2008. Deretter har jeg i samarbeide med EZS bygget opp en helt ny Guzzi Sport 1200 med EZS vogn, denne beveges en del på våre svingete veier. I 2013 anskaffet jeg en BETA Alp 0.4 for å kose meg av og til på grusveiene i fylket.

 

Livet har dog ikke bare vært motorsykler, fotografering, skriving, sportsfiske og natur opptar en del av min tid. Sist men ikke minst har jeg nå mer tid til min hjertevenn – Berit.

Maarten

22.10.14

Bilder av Maarten